Kändisar som fastnat i spelberoendet

Det händer bara andra och inte mig! Vilken lögn. Alla kan fastna i ett beroende. Ingen är immun, men det betyder inte att alla kommer att bli spelberoende eller beroende av något annat.

Kändisar som fastnat i ett spelberoende kanske inte tänkte göra det från början. Kanske hamnade de på fester och tillställningar där de skulle representera sig själva och där det var en PR-grej som skulle öka deras chanser. Eller så hade de tjänat så mycket pengar och visste inte vad de skulle göra med alltihop så de började spela. Vad som än låg bakom så har kändisar som Tiger Woods, Michael Jordan, Phil Mickelson, Pamela Andersson, Charlie Sheen och Ben Affleck berättat att de är spelmissbrukare.

Kanske reagerar man inte på att kändisar som Tiger Woods, Phil Mickelson och Michael Jordan förlorar miljoner i spelande eftersom de tjänar så mycket pengar på sina olika affärsverksamheter. Men bara för att de har pengar som de kan spela bort, betyder det inte att de inte är missbrukare och har problem med sitt spelande.

Charlie Sheens exfru har efter deras uppbrott gått ut med informationen om att Charlie spenderade över $20000 varje vecka på att spela och oddsa, vilket var en bidragande faktor till skilsmässan. Pamela Andresson, mest känd från Baywatch är en kvinnlig skådespelerska som hade en så stor pokerskuld till en vän att det resulterade i att Pamela och vännen gifte sig.

Ben Affleck är en skådespelare som gillar att spela poker och Blackjack. Dessa spel kräver våghalsiga beslut och vid ett tillfälle sägs det att Affleck ska ha spelat bort 400 000 dollar på en pokerhand. Han har också tagit emot hjälp och skrev 2001 in sig på rehab för sitt spelmissbruk. Det är kanske inte lätt att förstå hur man kan spela bort sin pengar och med det beloppet, men har man tillgångar kommer också insatserna att bli högre. Man vill få en större spänning och möjlighet att vinna. Det är inte bara vinstsumman som ökar utan hela upplevelsen blir större ju våghalsigare man spelar.

Det finns faktiskt svenska kändisar också, som den kände bordtennisspelaren Jan-Ove Waldner som öppet har berättat om sitt spelmissbruk. Han beskriver sitt missbruk som en del av hans liv som kändis. Han spelade på casino i Tyskland när han var där och tävlade och han har berättat att han spelat bort över fem miljoner kronor på hästar och oddsspel. Men har man pengar, kanske man ökar insatserna och spelar mer.

Allt fler personer fastnar i spelberoendet, och kändisar är inte annorlunda. Deras liv består av att vara en kändis och förebild för andra. Deras missbruk blir en bra story i en skvallerblaska. Men eftersom man belyser problemen, och fler och fler berättar om sitt missbruk kan man ge stöd och stöttning innan någon människa hamnar i skuldträsket. Man vill kanske inte göra som Pamela Andersson, gifta sig med sin lånegivare.

Man måste helt enkelt finna sig i att begränsa sitt spelande, veta sina begränsningar och bestämma i förväg hur mycket man klarar av att förlora vid spelandet. Man får sätta en budget för vad man har råd att förlora. Även om man vill spela som kändisarna kanske man inte har deras tillgångar och då kan man behöva gå från hus och hem. Kanske förlorar man mer än pengarna. Så se kändisarnas öppenhet med sina missbruk som en varningssignal och spela försiktigt för att ha roligt.