Inte bara de gamla grekerna som kom på saker

Precis som fotboll kan spåras långt tillbaka kan även betting göra det, men det har utvecklats och idag kan vi göra det online som t.ex. Unibet odds. Lotto har spårats tillbaka till Kina, närmare bestämt till Handynastin, vilka var de som styrde och bestämde i landet. Spelet kan vara så gammalt att de kom till någon gång mellan 205-187 f.kr. Spelet har alltså funnits många år men inte som lott i sig. Troligtvis var det inte som idag en chans att vinna pengar utan mer som ett sätt att skapa finansiering. Vilket innebär att för att skrapa ihop pengar så samlades människor för att bidra med det lilla de kunde bidra med och när potten var full så kunde projektet börja. Det ryktas om att kinesiska muren finansierades genom lotto. Alla som bidrog fick en lapp eller kupong som visade vad de hade bidragit med, då var det mer som ett bevis på att man faktiskt hade bidragit. Vilket kunde vara bra om man hamnade i onåd med någon. Då kunde man visa att man faktiskt var en bidragsgivare.

Lite intressant är det att det inte var de gamla grekerna som kom på lotto. Det verkar som att grekerna kom på det mesta, men nu missade de chansen att vara grundarna till Lotto. Ordet Lotto kommer dock från italienskan och påminner inte om lotto på svenska utan var mer ett bingospel där spelaren fick brickor att spela på.

Så lotto som vi spelar idag såg inte ut som det gör idag. Det verkar ha varit en förfader till olika spel, som vi idag kan spela live eller Online och som säkert inte har samma funktion som de hade då.

Fast om man tänker på hur PowerBall kan få så stora jackpottar, är det ju för att fler och fler spelare köper lotter, vilket ökar intäkterna och på detta sätt ökas också potten. Om sedan ingen vinner veckans Jackpott då flyttas den över till nästa dragning, vilket resulterar i att potten blir större. På detta sätt efterliknar det sitt historiska arv, där människor samlades för att skrapa ihop ett bidrag till ett projekt. Här är det inte så att vinnaren kommer att bestämma sig för om någon ny byggnad ska komma alla till gagn, utan den lyckliga vinnaren av Jackpotten kommer bestämma själv vad hen lämnar för märke i världen. Idag har vi också bevarat en annan tradition från våra förfäder: vi som spelar lotto får ett bevis på att vi har betalat och kan på så sätt vara med och vinna något, förhoppningsvis. Likt de gamla kineserna som också fick en lapp som bevis för att de deltagit med ett bidrag till något projekt, får vi alltså en lapp som visar vårt deltagande. Väldigt intressant att det kan finnas likheter, fast andra syften med lappen. För utan lottolapp kan vi idag inte heller bevisa vårt deltagande eller att vi är vinnaren.